PRIPOROČILA V ČASU POVEČANEGA ŠTEVILA PREHLADNIH OBOLENJ V VRTCU

12 Dec 2023

V skupinah smo zasledili porast akutnih okužb dihal in prehladom podobne bolezni, z vročino, gnojnim izcedkom iz nosu in kašljem. Najpogosteje pomoč zdravnika potrebujejo majhni otroci do 4. leta starosti in predšolski.

PRIPOROČILA:

Oboleli otroci naj ostanejo doma še 48 ur po normaliziranju telesne temperature oz. prenehanju prebavnih težav (driska, bruhanje). V prostorih, kjer večino časa prebiva večje število otrok, pogosteje zračimo, poostrimo osebno higieno (pokrivanje ust in nosu pri kašljanju, kihanju ter takojšnje umivanje rok po kašljanju, kihanju in brisanju nosu, pogostejše brisanje nosu z robčki za enkratno uporabo).

Če je v družini novorojenček, je najbolje, da predšolski otroci v času, ko je okužb dihal največ, po možnosti ne obiskujejo vrtca in ostanejo doma, da ne prenesejo okužbo na novorojenega bratca ali sestrico. Prehlajeni otroci namreč lahko ob smrkanju, kihanju in prek onesnaženih rok okužbo hitro prenesejo. Zelo pomembno je, da otroke starši podučijo o pravilni higieni ob kašljanju, kihanju in brisanju nosu.

Zato se priporoča pogosto umivanje rok, vedno po brisanju nosu, saj tako zmanjšujemo možnost prenosa virusov. Priporoča se tudi, da se izogiba množičnim prireditvam, predvsem v zaprtih prostorih, kjer zaradi večjega števila klic v zraku pride prej do prenosa okužbe.

 

Ob prebolevanju katere koli okužbe potrebuje otrok počitek doma.

S tem omogočimo hitrejše in boljše zdravljenje in preprečimo širjenje bolezni na druge otroke.

Prilagoditve