FAIR@KIT

Fair kid

Erasmus +
 

OBISK URE RAČUNALNIŠTVA V OSNOVNI ŠOLI MEDVODE

V januarju smo okviru projekta Fair@kit obiskali osnovno šolo, z namenom medgeneracijskega povezovanja in predstavitve medijske vzgoje mlajšim otrokom. Naši otroci so bili navdušeni nad idejo, da obiščemo šolo, saj z naslednjim šolskim letom tudi sami vstopajo v prvi razred. V sodelovanju z učiteljem računalniškega pouka smo naredili načrt povezovanja otrok in predstavitve projekta. V šoli so nas pričakali in sprejeli učenci devetega razreda. Vsak od učencev si je izbral enega malčka, za katerega je bil odgovoren. Ogledali smo si šolo. Obiskali smo prvi razred in se udeležili kratkega  dela njihovega programa.

Nato smo odšli v računalniško učilnico. Tam so se otroci predstavili en drugemu, vzgojiteljice pa smo jim predstavile kaj počnemo v projektu Fair@kit in zakaj smo prišli v šolo na uro računalništva.

Otroci so v parih (šolar in malček) sedli vsak k svojemu računalniku. Starejši so mlajše vodili pri prižiganju računalnika, učili so jih uporabe miške in jih, po navodilih učitelja, vodili po različnih vsebinah. Reševali so različne matematične naloge in se učili smiselne uporabe računalnika. Tako šolarjem kot našim malčkom je bil način dela všeč, saj smo morali dejavnost še malo podaljšati.  Na koncu smo šolarje povabili na obisk v vrtec in  jim tudi mi predstavili dejavnosti, ki jih izvajamo  v okviru medijske vzgoje (igranje različnih prizorov nenasilja z lutkami, predstavitev dopisovanja preko elektronske pošte z otroki iz drugih enot vrtca, seznanitev s pravili lepega obnašanja,…).

Zanimivo je bilo opazovati kako so šolarji resno in odgovorno skrbeli za naše malčke in kako so mlajši otroci z zanimanjem srkali znanje ter s pomočjo uporabe medijev pridobivali nove izkušnje in znanja.  Vtisi malčkov so bili zelo pozitivni in so trajali še kar nekaj dni.

Kaja Tomšič
fair@kit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prilagoditve